27. 8. 2016

Začátek & konec

   Příští týden začíná nový školní rok, slovy dětí - končí prázdniny. Myslím na ně a přemýšlím, zda stihly vše, co jim rodiče naplánovali. Na konci prázdnin je pozoruhodné, jak se dá jedním pohledem zjistit, jaký máte s dětmi vztah. Některé vás obejmou, jiným musíte pomoct s hledáním prostředníčku.

   Začátek školního roku vypadá jako jakýkoliv jiný nástup výkonu trestu, kde jen místo činek máte na zahradě trampolínu, a vězeňská tetování se snažíte smýt každý večer ve sprše.
   „Jsem nevinej.“
   „Jo, to tady říkaj všichni.“
   Vezmu jim kufr a jdeme spolu vybalovat věci, které si přivezly. Některé děti se na to vybalování moc netváří, protože očekávají, že by další letní prázdniny mohly být zas tak někdy na podzim. Když mají děti vybaleno a jsou převlečené do „vězeňského“, jdeme společně naplánovat program. Na konci rozhovoru je pochválím, jak se už krásně naučily vyslovovat „coca-cola a televize“. 
   „Nezlob, nebo půjdeš na díru!“
   „No, v relaxační místnosti jsem nebyl už dlouho.“
   Většina dětí trávila prázdniny u televize, protože jsou tak hodné, tedy sedí na místě a nevydávají žádné zvuky. Takže se po skončení prázdnin soustředíme, aby měly každý den nějaký pohyb. Při podobných aktivitách občas dojde ke vzpouře, která bývá zažehnána bonbóny.
   Někdy se snaží zajistiti si různé výhody jako je například dort nebo pohádka navíc. Vyhrožování, napadání či podplácení je ostatně běžná věc, s jakou se personál setkává.
   „Mám peníze.“
   „Vrať je zpátky do Dostihů a sázek!“
   Děti tu jsou víc než doma, takže se celkem logicky každý pátek těší na přerušení trestu. Nejde ani tak o odměnu jako o skutečnost, že máme zavřeno. Je to ale jen otázka času, kdy natolik dospějí, respektive jejich rodiče natolik zestárnou, že přijdou i o tuhle formu odměny.
   Proto je mojí prací i neustálé hledání důvodů, díky kterým jim domov sice nedokážu nahradit, ale ukážu jim, že existují i jiná místa k životu, kde se v některých případech dá platit i penězi ze stolní hry.
   Když se mé děti narodily, byly odsouzeny k nepodmíněnému trestu. Autismus nevyléčíte. Trest by měl být vždy přiměřený k charakteru spáchaného trestného činu. Když se podívám na své děti, vidím justiční omyl.