31. 10. 2017

Buřty & pizza

   Pozoruju jedno z dětí, jak snídá chleba s marmeládou. Většina marmelády mu spadla na tričko, takže střídavě kouše do chleba a olizuje tričko.
   „Až se nasnídáš, vezmeš si něco čistého na sebe, ano?“
   „Proč?“
   „Budeme mít návštěvu.“
   S novináři, kteří byli na cestě k nám, jsme se domluvili, že všichni společně budeme vařit. Při tom se budou moct podívat po zařízení a udělat s dětmi třeba rozhovor. Při podobných příležitostech je na dětech vidět, jak mají při mluvení s cizími lidmi trému. Vypadají, jako by měly obavu, že nebudou znát správnou odpověď. Ostych je ale na obou stranách. Novináři se většinou bojí, aby se nezeptali nějak nevhodně, a děti, aby nevhodně neodpověděly. 
   Aby si návštěva děti získala, vyložila na stůl krabice pizzy a další přísady jako třeba salám a sýr, kterými jsme chtěli pizzu vylepšit. Dokonce se na stole objevily i buřty pro případ, že bychom šli na zahradu opékat.
   Jedno z dětí si začalo pizzu postupně zdobit vším, co na stole našlo. Přidalo salám, olivy, sýr a jelikož byly na stole i ty buřty, skončily tam taky. Jeho pizza evokovala spíš Egypt než slunnou Itálii, protože tvarem a velikostí připomínala pyramidu. „Zapomeň na to, že bych ti k buřtům na tý pizze dával ještě chleba a kečup,“ upozornil jsem ho dopředu.
   Pizza je v troubě a děti ukazují, kde spí, mluví o svých zálibách a úspěších. Ti starší o svých plánech do budoucna, o zaměstnání, vztazích. Snažím se vzpomenout si, kdy naposledy jsem se ptal na jejich plány a sny já. Čím déle tuhle práci děláte, tím méně se ptáte. Vůně pizzy se ale pro tuhle chvíli zdála silnější než syndrom vyhoření.
   Když se děti s novináři loučily, měly v očích radost a na puse kečup. Mé děti velkou část svého života strávily v nějakém ústavu, ještě větší část svého života ho tam stráví. To vám ale nesebere schopnost těšit se z nových vztahů.
   Po obědě jsem je dal spát, v očích ta radost pořád byla. To je na nich úžasné, nestydí se radovat. Dnes to byla ale jiná radost, než když si ke kávě dáte třeba dort – měly radost a byly na sebe hrdé. Pak mám i já důvod k radosti, a možná i k tomu dortu.